A világ több, mint amennyit látunk belőle...

Secret Post

Secret Post

Világok harca Jemenben

2015. április 05. - secretpost

rtr4w69q.jpg

Hogyan lehetséges, hogy egy olajban gazdag Öböl-menti országot humanitárius katasztrófa fenyeget? Miért öldöklik egymást a muzulmánok, és egyáltalán kik azok a húszik? Mi köze az egészhez Iránnak, Szaúd-Arábiának és Izraelnek? Látva a hosszú hónapok óta tartó kaotikus és egyre véresebb eseményeket, egy laikusban nagyjából ezek a kérdések fogalmazódnak meg. A válaszok persze rendkívül bonyolultak és nem is biztos, hogy európai gondolkodással teljesen megérthetők. A Ynetnews elemzője néhány olyan előzményre hívja fel a figyelmet, amelyekről a magyar sajtóban keveset lehet olvasni.

Az iszlám világban a szunnita-síita ellentét a 2011-es „Arab tavasz” óta éleződött ki újra. Leegyszerűsítve persze, de ugyanez a szembenállás okozott óriási problémákat Bahreinben, Szíriában és Irakban is, most pedig a jelek szerint Jemen van soron.

A konfliktussal két alapvető kérdést mindenképp feltehetünk:

1)    A síita húszi lázadók, retorikájuknak megfelelően valóban esküdt ellenségei az Egyesült Államoknak és Izraelnek?

2)    Hogyan tudott egy helyi, csupán két évtizede létező síita szekta akkora hatalomra szert tenni, hogy reális veszélyt jelentsen a térségben domináns Szaúd-Arábia, és a gazdag Öböl-menti országok számára?

A húszik alapvetően a síita iszlámhoz tartoznak, azon belül is a zaidita ágazathoz, amely a 8. században vált ki a főáramú síita vallásból. Érdekesség, hogy a 24 milliós Jemen lakosságának csupán 30 százalékát adják, tehát már csak ebből a szempontból sem lehet elmondani, hogy jelenlegi befolyásuk reprezentálná az ország társadalmi összetételét. Mostani lázadásuk persze nem előzmény nélküli, 2004-ben is indítottak népfelkelést az elhanyagoltság, kirekesztettség és persze az elképesztő szegénységük miatt. Akkoriban még a szekta alapítója, a disszidens Huszejn Badr ad-Dín al-Húszi (itt lent) volt a vezetőjük, és a kormányellenes tüntetések összecsapásokká fajultak, a jemeni kormányerők pedig végül kegyetlenül meggyilkolták al-Húszit. Holttestéről készült fotók bejárták a jemeni sajtót, azóta pedig al-Húszi-ra már nem csak szektavezérként tekintenek, hanem egyenesen a síita iszlám mártírjaként.

hussein_badreddin_al-houthi_yemen_afp220.jpg

A következő nagy hullám a húszi szekta életében egyértelműen a 2011-es „Arab tavasz” volt, akkor is sikeresen használták ki a hatalmi vákuumot és erősödtek meg még jobban. 2014-ben pedig már óriási területek felett gyakorolták az ellenőrzést Jemen északi részén, elfoglalták Szaada városát, és megszereztek több olajmezőt is. 

Az biztos, hogy a húszik önerőből erre nem lettek volna képesek. Persze mindkét fél mindig is tagadta, de a síita Irán legalább egy évtizede tengeri fegyverszállítmányokkal és pénzzel támogatja a jemeni lázadókat. Ez a segítségnyújtás persze nem annyira nyílt, mint például a libanoni Hezbollah esetében, amelyet közvetlenül az Iráni Forradalmi Gárda irányít, de éppen elég arra, hogy a húszik az Arab-félszigeten Teherán előrenyújtott állásaként szolgáljanak. Persze a katonai felszerelésük nem teljes egészében Irántól származik, az elmúlt években ugyanis a káosztól teljes Jemen a fegyverkereskedők paradicsomává vált. Sőt, a jemeni hadsereg egyes tábornokai mesés vagyonra tettek szert abból, hogy egyszerűen eladták a felszereléseket a húsziknak. A jemeni hadsereg éppen a korrupció és a törzsi ellentétek miatt veszítette el azon képességét, hogy sikeresen szálljon szembe egy jelentéktelen haderőt képviselő vallási szektával.

yeme-mmap-md.png

De térjünk vissza arra a feltett kérdésre, hogy Szaúd-Arábia tulajdonképpen miért érezte sürgősnek a katonai beavatkozást Jemenben, és pontosan mik a céljai a bombázásokkal. Először is, Rijád az elmúlt években elképesztő összegeket fordított fegyverkezésre, katonai fölényük a térségben megkérdőjelezhetetlen. Csak az érzékeltetés kedvéért, az F-15-ösökből álló légi flottájuk a harmadik legnagyobb a világon. Ezzel szemben a húszik által birtokolt fegyverek elavultak, a hadseregtől megszerzett helikopterek és repülők régi szovjet modellek.

Szaúd-Arábiának politikai céljai tehát legalább ugyanannyira vannak a jemeni beavatkozással, mint katonai. Egyrészt, meg akarták akadályozni, hogy a lázadók megszerezzék az Áden városa melletti légiflottát, amely a legnagyobb repülőgép állománya a jemeni hadseregnek. Rijád konkrétan akkor találta ki a bombázásokat, amikor a húszik a főváros elfoglalása után a déli legjelentősebb város, Áden felé vették az irányt.

Másrészt, a szunnita szaúdiaknak érdekükben áll, hogy a szunnita vallású, és a húszik által elűzött Manszúr Hádi elnök visszakerüljön a hatalomba. Szerintük ugyanis Jemen politikai és társadalmi stabilitását csakis szunnita vezető biztosíthatja, nem véletlen, hogy Hádi elnök Rijádba menekült a rezidenciájához közeledő lázadó csapatok elől.

Mindezekkel együtt, Szaúd-Arábiának nem célja, hogy teljesen megsemmisítse és lefegyverezze a húszi milíciákat, sokkal inkább, hogy annyira meggyengítsék őket, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek. Ezért sem valószínű – ahogy erről az akcióért felelős szaúdi tábornok is beszélt -, hogy a légicsapásokon felül szárazföldi hadműveletet indítsanak.

A húszik meggyengítésére és tárgyalóasztalhoz ültetésére azonban jó esélyei vannak Rijádnak, mert Szíriával ellentétben a koldusszegény Jemennek Oroszország és Kína sem adja meg azt pénzügyi támogatást, amellyel a húsziknak esélye lenne a szaúdi haderővel szemben. Rijádot ráadásul abbéli félelme is motiválja, hogy esetleg szomszédos országukban is megerősödne az Iszlám Állam, amit a térség országai a hátuk közepére sem kívánnak. Szaúd-Arábia tehát megelőző csapást mér a síita húszikra, mielőtt azok az egész országot ellenőrzésük alá vonnák.

rtr4vnoo.jpg

A síita iszlám országok azonban a jelek szerint – jobb esetben - a diplomácia szintjén támogatják a húszik törekvéseit. A korábban már említett Irán a lausanne-i nukleáris tárgyalások sikerét tette kockára azzal, hogy felszólította a nyugati hatalmakat: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szaúdi légicsapások mielőbb véget érjenek. A libanoni Hezbollah egyszerűen azt mondta a bombázásokról, hogy az „szaúdi ellenségeskedés a jemeni néppel szemben.” Az iraki síita kormány pedig a múlt heti kairói Arab Liga csúcstalálkozóján emelt kifogást a hadművelet ellen.

Ha tehát a húszik végül kudarcot vallanak, az ugyanúgy az iráni hatalmi törekvések kudarca is lesz, ráadásul motivációt adhat a szunnita országoknak, hogy más államokban is harcba szálljanak a síita kisebbségekkel. A húszik zsidó- és Amerika-ellenes retorikája ugyanis egyértelműen Teheránból táplálkozik, és valójában azt üzeni a síita világnak: a szunnita államok mögött valójában Washington és persze a zsidók állnak.

 

Hozzászólásokat, véleményeket és eddig ismeretlen információkat várjuk a kommentek között!

 

(A teljes cikk itt olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://secretpost.blog.hu/api/trackback/id/tr477341786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wape 2015.04.08. 10:10:30

Hello

Ezeknek a közel-keleti dolgoknak alaposabban utána kellene azért nézni. Itt is és a kémes sztoriknál jól festenének a hivatkozások, hogy lássuk te nem érted, vagy a forrás volt rossz. Ebből a posztóbl két dolgot ragadok ki. Az első mondat:
"Hogyan lehetséges, hogy egy olajban gazdag Öböl-menti országot humanitárius katasztrófa fenyeget? "
Ha ezt Jemenre értetted (mi másra?) akkor Jemennek nincs olaja.

A másik:
"A síita húszi lázadók, retorikájuknak megfelelően valóban esküdt ellenségei az Egyesült Államoknak és Izraelnek"
Egyrészt összemosod a síitát a síitával (tizenkettesen, ötösök), másrészt ha valami hiányzik a húszik retorikájából, akkor az az USA és Izrael ellenesség. Nézz utána. Itt látod ha hivatkoztál volna, akkor most a forrásodat hibáztathatnám, de így most arra kell gondoljak, hogy ...

Ezután feladtam ennek a posztnak az olvasását.
További sikeres írást (a kémes sztorik pontosabbnak tűntek)
wape

secretpost 2015.04.08. 11:40:20

wape:

Kár arról vitatkozni, hogy Jemen gazdag-e kőolajban, elég elolvasni a wikipédia szócikket az országról, az exporttermékek között az első helyen szerepel a kőolaj. Forrást azért nem jelöltem meg, mert az elemző cikkek kivétel nélkül ezt írják, tehát ez evidencia, nem árultam el vele titkot.

A síitákat pedig nem keverem a húszikkal, csupán tudatom, hogy a húszik az iszlám vallás síita ágazatának képviselői. Egyik helyen sem szinonimaként használom a síita szót, hanem jelzőként. Hogy a retorikájukban van-e izrael és amerika-ellenesség, ahhoz viszont beliknelem neked a húszik angol wikipédia szócikkét. Ha figyelmesen elolvasod, láthatod, hogy a zászlójuk szövegében mi szerepel: Halál Amerikára, halál Izraelre, és persze a zsidókra.

en.wikipedia.org/wiki/Houthis

wape 2015.04.08. 13:16:47

Hello

Kollégák felhívták a figyelmem, hogy a jezidieket írtál zaiditák helyett. Nem tudom, erre hol van forrás.

A wikipedia szócikk pontatlan. Már az is furcsa benne, hogy a szíriai polgárháborúban is részes félnek tekinti a húszikat, amiről olyan sok forrás nincs a szakirodalomban (remélem a wikipediat nem tekinted szakirodalomnak).

Az általad idézett wikipedia szócikk hivatkozott forrásai szinte egyöntetűen azt mondják, hogy ez inkább szlogen, hivatkoznak húszi vezetőket akik ezt támasztják alá (ellentétben veled, aki megelégszel a "retorikájuknak megfelelően"

De közben megtaláltam az eredeti cikket, amit "feldolgozták", így egyszerűbb az élet.
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4641980,00.html

További jó munkát.
wape

secretpost 2015.04.08. 13:37:48

wape:

Köszi az észrevételt, a jeziditák tényleg elírás volt, javítottam is zaiditákra.

A húszik szíriai érintettségéről én nem írtam, szerintem ez nem is tartozik most a tárgyhoz. Legfeljebb az Iránnal való szövetséges viszony miatt lehetnek érintettek, de erről nincs közelebbi információm. Én azonban olvastam az elmúlt hónapokban egy olyan elemzést sem, amely kétségbe vonta volna, hogy Jemen ne lenne kőolajban gazdag ország. A történet pont arról szól, hogy az évtizedes korrupció és főként Száleh elnök tett azért, hogy ebből az ország ne tudjon profitálni. Vannak források, amelyek azt állítják, hogy az arab tavasszal elűzött Száleh elnöknek sok sok milliárd dolláros vagyona van az illegális olajbizniszekből.

Azt viszont továbbra sem értem, hogy ha egy szervezet, vagy vallási irányzat jelszavának használja a "halál amerikára" és "halál izraelre" felkiáltásokat, akkor miért ne írhatnánk azt, hogy a retorikájuk amerika és izrael-ellenes. A cikk éppen azt a kérdést teszi fel, hogy emögött a retorika mögött van-e valódi szándék, és nem állítottam.

A Ynetnews elemzése végig ott volt a bejegyzés alján.
süti beállítások módosítása