A világ több, mint amennyit látunk belőle...

Secret Post

Secret Post

Az al-Shabaab mészárosa

Több száz ember vére tapad a dzsihádista agytröszt kezéhez

2015. április 05. - secretpost

mohamed-mohamud-1024x578.jpg

A kenyai hatóságoknak a véres garissai terrortámadás után két napra volt szükségük ahhoz, hogy kiderítsék: a merénylet szellemi atyja nem más, mint Mohamed Muhamud, „mozgalmi” nevén Dulyadeyn (a fenti képen). A terrorista kezéhez csak a mostani akció révén 147 ember vére tapad. De ki valójában ez az egykori egyetemi tanár, aki korábbi ismerősei szerint visszahúzódó, kedves személyiség? Az biztos, hogy nem pitiáner terroristáról van szó, hiszen a kenyai hatóságok 20 millió silling – átszámítva 60 millió forint – értékű vérdíjat tűztek ki a fejére. Sajnos elképzelhető, hogy nem utoljára hallunk róla…

Mohamed Muhamud egyszerre több álnevet is használ, olyanokat, mint a Gamadhere, a Kuno és az Abdurahman. Hírszerzési információk szerint ő a felelős az al-Shabaab nevű, szomáliai székhelyű iszlamista terrorszervezet kenyai tevékenységéért. A 40-es évei közepét taposó, három feleséggel rendelkező Muhamudot kapcsolatba hozták a Nairobiban található Westgate bevásárlóközpont elleni 2013-as terrortámadással is. Ezt szintén az al-Shabaab dzsihádistái követték el, a végeredmény 67 halálos áldozat volt. De őt vádolják a kenyai parlament elleni legutóbbi terrortámadás kitervelésével is.

rtr4jwtx.jpg

A kenyai állampolgárságú, de szomáli származású Muhamud a 90-es évek elején szerezte mérnöki diplomáját a nairobi Jomo Kenyatta Egyetemen. Első munkaadója a szaúdi székhelyű al-Haramain Iszlám Alapítvány volt, amely hivatalosan egy olyan segélyszervezet, amely 50 millió dollárnyi segélyt oszt szét minden évben a legszegényebb muzulmán országok között. A kétes hírű szervezet költségvetéséből állítólag azért csordogál némi pénz az al-Kaidához is: egy 2004-es amerikai vizsgálat megállapította, hogy az alapítvány „közvetlen” kapcsolatban állt Oszama bin Ladennel is. Tehát Muhamudot valószínűleg itt érhették életében először „behatások”, mármint ami az iszlám terrorizmust illeti.

Muhamud ezután tanári pályára lépett, és az azóta világhírűvé vált garissai egyetemen kötött ki. A fellelhető források szerint itt gurulhatott el a gyógyszer végleg, mert nem sokkal később átszökött a mindössze 150 km-re lévő Szomáliába, hogy csatlakozzon az Iszlám Bíróságok Uniója nevű dzsihádista szervezethez. Miután azonban a társaság csődöt mondott, Muhamud úgy döntött, hogy az életképesebbnek tűnő al-Shabaabhoz csatlakozik inkább, ahol elkezdte végigjárni a szamárlétrát, sikerrel. A francia AFP egyik szerencsés riporterének 2008-ban és 2009-ben is sikerült találkoznia Muhamuddal Mogadishu-ban, pedig a férfi már akkoriban is a terrorszervezet egyik hírhedt parancsnoka volt. Mára pedig a rendelkezésre álló információk szerint Muhamud azon kevesek közé tartozik, akik bizalmas kapcsolatban állnak az al-Shabaab vezetőjével, Ahmed Omar Abu Ubeyd emírrel. Egyben pedig a terrorszervezet agytrösztje, számos terrortámadás ötletgazdája. A hírek szerint a 2013-as nairobi terrortámadás után az al-Shabaab akkor vezetője, Ahmed Abdi Godane személyesen gratulált Muhamudnak a sikeres akcióért. A több nyelven folyékonyan beszélő férfi állítólag vakmerő módon átszökött Kenyába, és a négy napos merénylet ideje alatt maga is Nairobiban tartózkodott.

Kenyai források szerint Muhamud három feleségéből kettő jeleneleg is a kenyai Garissában él, míg a harmadik az al-Shabaab által ellenőrzött szomáliai Jubaland régió Ras Kamboni nevű településén. Családjában azonban nem ő az egyetlen, aki hajlamos a terrorizmusra. Szintén kenyai források állítják, hogy Muhamadu testvére az a Abdi Yussuf Ali Adan, ismertebb nevén Abdi Mulla, aki szintén az al-Shabaab vezetői közé tartozott. A fivér leginkább arról vált hírhedté, hogy direkt meglőtte saját magát, miközben túlélési technikákat tanított az al-Shabaab terrorista palántáinak. Abdi Mulla természetesen túlélte a „balesetet.”

rtx142rm.jpg

Muhamudról az a hír járja, hogy évek alatt elképesztő kiterjedt terrorista-hálózatot épített ki Kenyában, főleg Dadaab-ban, a világ legnagyobb menekülttáborában (a fenti képen). Biztonsági szakértők nem véletlen hangoztatják évek óta, hogy a hasonló helyek melegágyai a terrorizmusnak, hiszen az ilyen nyomortelepen élőknek semmi esélyük a normális életre, így érthetően könnyebben kaphatók a dzsihádra. Az al-Shabaab pedig szemfüles módon ki is használja a nyomorban élők kiszolgáltatottságát.

 

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók napjaink egyik rettegett, talán az egyik leghatékonyabban működő iszlamista terroristájáról. A további, kimaradt infókat szívesen vesszük a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://secretpost.blog.hu/api/trackback/id/tr387342254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2015.04.07. 01:04:09

Az atombombát nem véletlenül találták ki fél évszázada. Azért találták ki, hogy világos legyen, kinél van a fölény. Erre ezek meg csak nézi, és nem merik használni. Baszod, azért van, hogy ne hitler, ne a japán fasiszták és ne a foglyaikat elevenen elégető terroristák diktálják a tempót. Az evolúció jelenleg is tart. Nálad van az adu ász, de nem mered kibaszni. Hülye vagy? Senki nem fogja megérteni utólag, hogy miért nem nyertél. Én már most sem értem.

tobias2 2015.04.07. 04:07:57

Teljes neve Mohamed Muhamud Mihimad Mehemed. Gyerekkorában felrúgták a tehenek, azóta agyilag nem 100. Példaképének Mohamed prófétát tekinti.

Muad\\\'Dib 2015.04.07. 08:30:56

@s:
Atombomba, mi? Aztán mégis hová hajigálnád? Az atombomba SOHA nem olyan okból volt felhalmozva, mit te képzelődsz. Leginkább a kölcsönös elrettentés fegyvere. De nem a fanatikusok elrettentésére szolgált soha, hanem az ellenséges tömbök vezetői számára készült. Másrészt atombombával nem lehet célzott pusztítást véghezvinni, hosszú távú hatásai vannak, amik többet ártanak, mint amennyit a használata hoz. Szóval ez egy igen "elmés" hozzászólás volt.

fazzoletti 2015.04.07. 08:56:55

A terroristáknak pont az a célja, hogy rettegésbe tartsák a civileket, fellázítva így őket a regnáló hatalom ellen. Egy atomtámadás azzal járna, hogy rengeteg civil halna meg, aki meg túléli az biztos nem a támadó barátja lesz. Így növelhetik a tábort és megvalósíthatják a saját idióta világukat. Az ilyen támadások, mint az egyetemisták legyilkolása, rombolhatja az irántuk érzett szimpátiát abban a társadalmi rétegben, ahonnan az utánpótlásukat merítik, feltéve, hogy a hatalom ezt kellőképpen kihasználja.

profilo 2015.04.07. 09:03:00

A csávó szemén látszik,hogy kicsit túltolta a khat-ot.
:)

bloglegelő 2015.04.07. 09:42:39

@profilo: a csávó szemén az látszik, ami az összes terrorvezérnél is: röhög a Nyugaton, mert tudja, nekik is megéri.

Az atombomba nem megoldás, de pénzügyileg, gazdaságilag akkor fojthatnák meg ezt az egész globális terrorista bohóckodást, amikor csak akarják - egy fél délelőtt alatt.

de nem akarják

zobod 2015.04.08. 21:37:54

@s: az atomfegyver egy stratégiai eszköz... vajon miféle stratégiai érdek fűződik az ilyen, tőlünk kilométerek ezreire őrjöngő félcédulás macskajancsik nehéz elemek maghasadása nevű exoterm folyamat segítségével történő elpárologtatásához, a környéken gyanútlanul legelésző békés kecskenyájakkal, sőt, magával a környékkel együtt?

s 2015.04.09. 10:06:37

@zobod: Nem pontosan. Lélteznek taktikai atomfegyverek is. Ezek bevetésével felszámolható lenne a civilizált emberével ellentétes életforma. A békés együttélés szép eszme, de ezekkel az elemekkel szerintem nem szükséges együttélni. Az iszlám állam kiírta magát az emberi történelemből, mert mindennel szembe megy, ami emberi. A stratégiai cél pedig felmutatni a szembenállást minden olyan cselekvéssel, ami ellentétes a civilizált emberi viselkedéssel. A történelem során számtalan példa volt erre, ráadásul azokban az esetekben sok olyasmi is elpusztult, ami pedig maradhatott volna. Egyszerűen a fejlettebb civilizáció (fejlettség alatt itt inkább hatékonyságot kell érteni) lenyomta a gyengébbet. Ez nem volt szép dolog, de megtörtént. Azzal ezt nem lehet jóvá tenni, hogy viszont egy elpusztítandó rendszert életben hagyunk, valami teljesen hibásan értelmezett fair play elv szellemében. Az erőt ki kell használni, nem véletlenül van ezen az oldalon. Azért van itt, mert ez a fajta társadalmi berendezkedés - a tömegek oktatása, az eszmék szabad áramlása, a kutatás szabadsága, stb. - vezetett oda, hogy azt a gazdaságot létre lehessen hozni, ami ezeket a technikai eszközöket és fegyvereket ki tudja termelni. Itt életformák harcáról és védelméről van szó. Ha nem akarsz úgy élni, ahogy az iszlám állam szerint élned kellene, akkor tegyél ellene. A vita és meggyőzés ezekkel az arcokkal nem fog menni, tehát semmisítsd meg őket.

driopios 2015.04.09. 16:53:09

@s: vannak iszlám országok is atombombával. Ők is ránkdobhatják, vagy tőlük önmegtartóztatást vársz etéren?

s 2015.04.09. 17:22:07

@driopios: Nem ismered a szituációt. A térség országai lényegében egyetértenek abban, hogy az iszlám állam nem kívánatos alakulat a térségben. Ez Irán, Jordánia, Irak, Szaúd-Arábia és Szíria véleménye is, hogy csak a jelentősebbeket említsem. Túl sok idő telik el ahhoz, hogy egy bűnözőkből álló társaságot élni hagyjanak. Később csak nehezebb lesz a leszámolás.
süti beállítások módosítása