A világ több, mint amennyit látunk belőle...

Secret Post

Secret Post

Hány terroristát rejteget Kuba?

Állítólag "soha nem is támogatták a terrorizmust"

2015. április 19. - secretpost

rtr4wxzw.jpg

Történelmi jelentőségű volt, amikor a múlt héten kezet fogott Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök Panamavárosban. Az Egyesült Államok ezután hosszú évtizedek után levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. Sokak szerint ezzel a hidegháború egyik utolsó maradványa is leomlott, mások magyarázatot várnak a lépésre. A kormány terjedelmes memorandumban próbálja megvédeni a döntést Kongresszus előtt, de úgy tűnik, minél jobban védik, annál inkább válik védhetetlenné.

Az amerikai közvélemény leginkább azon van felháborodva, hogy a külügyminisztérium memoranduma nem csupán Obama azon döntését védi, hogy letörölték Kubát arról a bizonyos listáról, hanem magár a Castro rezsimet is. A kormány szerint a „történelmi” találkozó azért jött létre, hogy a két ország „megoldja” azoknak az amerikai terroristáknak és gyilkosoknak a kérdését, akik az elmúlt évtizedekben Kubában leltek menedékre. És itt bizony nem egy-két bűnözőről beszélünk…

Assata Shakur (a lenti képen) – akit egyebek mellett egy rendőr megölésével vádolnak - mondjuk az egyik leghírhedtebb példája a havannába menekült amerikai bűnözőknek. De sorolhatnánk, hogy Kuba továbbra is védelmet nyújt a baszk ETA és a kolumbiai FARC nevű terrorszervezetek tagjainak is. Ha tehát a kommunista rezsim nem támogatja a terrorizmust, miért élhetnek ezek az emberek nyugalomban és biztonságban Havanna utcáin?

assata-shakur-in-handcuff-014.jpg

Folytatva a sort, ide ide sorolhatjuk Észak-Koreát is. 2013-ban (!) ugyanis a hatóságok a Panama-csatornán átkelve lefüleltek egy észak-koreai zászló alatt közlekedő hajót, amely roskadásig volt pakolva be nem jelentett szovjet fegyverekkel – köztük MiG vadászgépekkel és légvédelmi rakéta-rendszerekkel. Meglepő módon a hajó éppen Kubából tartott a baráti Észak-Korea partjai felé.  Lehet erre az egyértelmű lebukásra azt mondani, hogy önmagában ez nem a terrorizmus támogatása, de mindenképpen támogatása az észak-koreai agressziónak és elnyomásnak. Miért legyünk tehát biztosak abban, ha Kuba ezt két éve megtette, ma nem teszi meg?  

Mert Raúl Castro azt mondja.

Szó szerint ez az egyetlen érv, hivatalosan is. A már emlegetett külügyminisztériumi memorandum arra hivatkozik, hogy a havannai kormány írásba adta, hogy „elítél és visszautasít minden terrorcselekményt és a terrorizmus minden formáját.” Ez a mondat önmagában derűre ad okot, de a legjobb még csak most következik:

„Kuba kormánya soha nem támogatta és a jövőben sem fogja támogatni a nemzetközi terrorizmust.”

Tehát a mostani megállapodás fundamentuma már önmagában hazugság, hiszen ezzel a mondattal azt is tagadják, hogy valaha támogatták a terrorizmust. Akkor minden bizonnyal az Egyesült Államok cirka 50 évre visszamenőleg rosszul látta ezt a kérdést, most viszont Barack Obama rájött az igazságra, és kárpótolja kubai barátait.

rtr48f8s.jpg

Ellenben, hogy Havanna milyen szolidaritást mutatott az Egyesült Államok terrorizmus elleni harca iránt, azt a következő példa is jól mutatja. A szeptember 11-i terrortámadások után legalább 20 kubai állampolgár sétált be amerikai külképviseletekre szerte a világon, és „titkos” információkat szolgáltattak különböző a globális terrorveszélyről. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy az informátorok egytől egyig a kubai hírszerzés ügynökei voltak, és kitalált infókkal próbálták félrevezetni az amerikai hatóságokat.

Barack Obama nemrégiben ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Nem érdekelnek azok a csaták, amik akkor kezdődtek, amikor még meg sem születtem.”

 

A szeptember 11-i terrortámadások azonban 2001-ben voltak, 7 évvel Obama elnökké választása előtt. Lehet, hogy erről az egészről megkérdezhetnék Woerner Foerster özvegyét és gyermekeit. Ő volt az a new yersey-i rendőr, akinek a meggyilkolásában Assata Shakur is részt vett…

A bejegyzés trackback címe:

https://secretpost.blog.hu/api/trackback/id/tr717379592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Che21 2015.04.19. 15:07:23

És hány terroristát rejteget az USA?

Luis Posada Carriles egymaga 73 ember halálért felelős, és bántatlanul éldegél Miamiban.

Che21 2015.04.19. 15:11:29

Vagy beszéjünk a Disznó-öböl néven elhíresült, CIA szervezte terrortámadásról, amikor pl. Havannát kubai felségjelű gépekkel bombázták.

micsoda? 2015.04.19. 15:28:42

Az tény, hogy Barack Obama és Raúl Castró tudja, mi jelent kisebbségnek lenni. Ezért is tudnak beszélni egymással. Hiszek az Ő megállapodásuknak, és abban is hiszek, hogy Kuba nem támogatja a terrorizmust. Viszont a téma felvetését provokatívnak tekintem, már bocsánat :)

medium size devil 2015.04.19. 15:45:08

Ideje vegleg leszamolni ezzel a hos latinos forradalmaros kamu kultusszal. Che Guevara egy nemzetkozi bajkevero volt es a vegen lelottek egy orszagban ahova senki se hivta. Castro meg a sztalinista vilagrend csatlosava tette Kubat, atomhaborus idiota. Rohadjon meg mindegyik a pokolban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.19. 15:48:36

Mivel a terrorizmus szónak nincs elfogadott definíciója, a kérdésre nem lehet válaszolni.

A legtöbb terrorista mindenképpen az USA-ban van.

Muad\\\'Dib 2015.04.19. 15:50:08

Kibas*ott lényegtelen, hány terroristát rejteget Kuba. Valószínűleg amúgy semmivel nem többet, mint az USA. Sőt, valószínűleg semmivel nem pénzeltek több terrorista mozgalmat, mint az USA. Ha túl tudnak lépni a sérelmeken az mindkét ország és mindkét nép hasznára válhat.

medium size devil 2015.04.19. 15:56:25

@maxval bircaman szerkesztő:

Jo, de kik az usa-ban levo terroristak ha szerinted nincs pontos definicio ki minosul terroristanak.
Egyik mondatoddal utod a masikat, de az usa mindenkeppen rossz, aha. Nem bajlodsz holmi objektivitassal az biztos.

medium size devil 2015.04.19. 15:58:08

@Che21: Az a tamadas jogos volt. A tetves komcsikkal vegezni kellett (volna).

Muad\\\'Dib 2015.04.19. 16:05:26

@medium size devil:
Jogos volt ám a tudod mi. Az USA kőkeményen befoghatja a pofáját, ha Kubáról van szó. Más nemzetek még ugrálhattak volna, de azok, akik a kubaiak szenvedését csak kihasználni tudták és asszisztáltak a Batista rezsimhez, mélyen hallgassanak. Természetesen a kommunizmus trágya, de érdemes böngészgetni a statisztikákat írástudatlanság, és kórházi ellátás témakörében. Épp elég szomorú, hogy egy kommunista diktátor kellett hozzá, hogy a többség megtanuljon írni és orvosi ellátásban részesüljön. Főképp épp elég szomorú az USA-ra nézve, akiknek lett volna lehetősége eltüntetni Batista diktatúráját, de ugye csörgött a persely és akkor márt mit számít pár millió élet.

medium size devil 2015.04.19. 17:03:04

@Muad\\\'Dib:

Nehez az USA-nak. Ha megdont valakit az a baj, ha nem dont meg az is baj. Batista rendszertol elpartoltak es nem tartottak a kormanyvaltastol, Castroek szabadon szervezkedhettek. Az ellentet ott kezdodott, hogy Castro komcsi diktaturat hirdetett es allamositotta mindent. A Batista rendszer problemairol nem az amerikai befektetok tehettek! A Castro kormany kommunizmus nelkul is megtanithatta volna olvasni a nepet! Nem kell demagognak lenni! A halalos ellenseg szovjetekkel valo szovetkezes persze, hogy ellebreakciot valtott ki. Castro gyakorlatilag haduzenetet kuldott es kovetelte a ruszkiktol az USA atombombazasat! Egy tetves komcsi haborus bunos volt. Felejtsd el a regi sztereotipiat amit a szovjet gyarmatorszagokban tanitottak! A kubaiak hihetetlenul alacsony eletszinvonalon elnek, alapveto emberi jogok nem ervenyesulnek, nincs szabad valasztas, stb.

exterminador 2015.04.19. 18:22:18

@medium size devil: a szovjetekkel való komolyabb szövetkezés már a Disznó-öböl után történt. Nyilván érthető, hogy Castro nem várta tétlenül, mikor próbálják meg újra bedönteni a hatalmát.

exterminador 2015.04.19. 18:23:16

@medium size devil: ja, és a Batista-rendszer problémáiról pontosan az amerikai befektetők tehettek, mivel az egész sziget a maffia játszótere lett.

medium size devil 2015.04.19. 18:32:52

A befekteto befektet, az a dolga. A torvenytelenseget, szocialis problemat felszamolni a kormany dolga. Castro mar a forradalom elott smuzolt a szovjetekkel, nem veletlen a kommunista fordulat. Hruscsovek kizarolag marxista eroket tamogattak, egy polgari kormanyt aligha. Castro biztosra ment, szamithatott ra, hogy az allamositassal magara haragitja az USA-t, es a szovjeteken kivul mastol nem szamithatott katonai segitsegre ellenuk. A tortenelemnek mindig az a resze a lenyeges amit elhallgatnak.

Muad\\\'Dib 2015.04.19. 20:08:34

@medium size devil:
Az amerikai kormány sokszor és sok helyen támogat diktatórikus rezsimeket. Ez volt a helyzet Batista rendszerével is.
"Batista had always leaned toward the United States. I don't think we ever had a better friend. It was regrettable, like all South Americans, that he was known—although I had no absolute knowledge of it—to be getting a cut, I think is the word for it, in almost all the, things that were done. But, on the other hand, he was doing an amazing job."
Ez megesik, ilyen egy imperialista hatalom. Azonban valami gyerekes ostobaságból egy világbirodalomnak elnézni a diktatúrák közvetlen támogatását (jó srácok, ők a demokrácia netovábbja elven) szűklátókörűségre vall. Természetesen lehet olyan helyzet, amikor egy adott társadalom jobban jár, ha nem bolygatják, de az USA ezt sem képes betartani, és NEM erkölcsi alapon politizál. Lásd: Kuba - jobb a diktátor, mint egy esetleges kommunista hatalom vs. Szíria - jobb a terrorizmus és véres polgárháború, mint egy diktatúra.
Tehát lehet azt mondani, hogy az USA vezette tömbbel mindenki jobban járt, mint a szovjetekkel (és ez így is van), de ebből etikai alapú USA imádatot levezetni óriási hiba. Sőt az is hiba, ha nem emlékezünk meg az USA aljas tetteiről szervilizmus miatt.

Che21 2015.04.19. 22:08:44

@medium size devil: Terrorista támadás volt, de így is kapufa lett, a "tetves komcsik" jól kiporolták az USA csicskák seggét.

medium size devil 2015.04.19. 22:46:39

@Che21: Sokra mentek vele. Az amerikai fuggoseget becsereltek a "tajidegen" szovjetre es 50 eve kb. ugyanott tartanak. A terrorista Che meg elpatkolt a dzsungelben miutan jo komcsi modra kigolyoztak a hatalombol. De a polon jol mutat.

medium size devil 2015.04.20. 00:27:21

Egyetértek, de ha rám céloztál, nem vagyok elfogult és pláne nem szervilis USA imádó. Max. annyiban vagyok elfogult, hogy egy orosz gyarmatállamban nőttem fel és isteni szerencsének tartom, hogy a ruszkikon kívül volt még egy világhatalom amelyik képes volt megdönteni ezt az álhumanista, képmutató, gyilkos, és aljas világrendet.
Éppen ezt írtam, hogy milyen ellentmondás van az USA-val szembeni elvárásokban (nem mintha amúgy az USA kormánynak meg kéne felelni a saját állampolgárain kívül bárki másnak). Én inkább ezt látom gyerekesen ostobának. Ha megdönt egy diktatúrát az se jó, ha támogatja az se jó.
Miért avatkoznak bele mindenbe de miért nem avatkoztak be 56-ban (helyes válasz: mert atomháború robbant volna ki), stb.

Latin-Amerikában nem kell amerikai segítség a korrupcióhoz, megoldják önerőből. Batista korábban népszerű volt, nem volt despota, az első kormányába még a komcsikat is bevonta, a másodjára pedig demokratikus választással jutott hatalomra. A tevékenyégét csak az adott körülményekhez viszonyítva lehet megítélni. A komcsi propaganda egyoldalú képet mutatott róla, hogy jobban kiemeljék és igazolják Castro tevékenyégét mivel lényegében Castro is diktátor volt Az USA végül elpártolt Batistatól és kezdetben támogatta Castroékat! A híres Granma hajót a CIA pénzéből vették!!
Csak aztán igazi komcsi módra beleharaptak a kézbe ami segítette őket. Átpártoltak a ruszkikhoz, megszegték az ígéreteiket (államosítás, stb.) és fél évszázadra kísérleti karanténba zárták Kubát.
Az USA részéről nem meglepő, hogy ki akarták csinálni Castrot.

Alick 2015.04.20. 11:21:31

@medium size devil: "Az USA végül elpártolt Batistatól és kezdetben támogatta Castroékat! A híres Granma hajót a CIA pénzéből vették!!"

Érdekes, hogy jobbnak látták Castro-t támogatni, mint Batista-ra nyomást gyakorolva többpártrendszert szorgalmazni... valahogy azóta sem találják el, hogy miként lehet stabil, prosperáló rendszereket támogatni.

medium size devil 2015.04.20. 18:30:39

Jaa, sokat hibaznak, szolok is majd nekik ha arra jarok, figyeljenek kicsit jobban.

Konkretan tudjuk, hogy nem probaltak meg, vagy egyaltalan ez realis lehetoseg volt-e? Castro nepszeru volt, Batista nem.
süti beállítások módosítása